Κάρυανη

 

           Το συγκεκριμένο χωριό πιθανόν οφείλει την ονομασία του στον κτηματία και κτηνοτρόφο Καραγιάννη στο όνομα του οποίου οφείλεται η διπλή γραφή Κάριανη – Κάρυανη.

             Το σημερινό χωρίο χτίστηκε μετά το 1916, μετά την καταστροφή του παλαιού χωριού από τους Βούλγαρους, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 1916. Το 1922-1923 το χωριό, άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται μετά την εγκατάσταση κάποιων προσφύγων απ’ τη Θράκη και τον Πόντο. Ο ναός του χωριού, Άγιος Αθανάσιος, χτίστηκε μόλις το 1992. Ως τότε οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν σε πρόχειρο ναό.

             Σήμερα, στην Κάρυανη ζουν περίπου 700 κάτοικοι. Οι περισσότεροι είναι θρακικής καταγωγής από την Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης, Σαρακατσάνοι που πρέπει να ήταν εδώ πριν από το 1922, και ορισμένοι Ηπειρώτες που και αυτοί είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή πολύ πριν το 1922.

             Στις μέρες μας, κυριότερη ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της αμπέλου, της ελιάς και του αμυγδάλου. Το χωρίο ως την δεκαετία του ’70 παρουσίαζε την εικόνα ενός τυπικού ελληνικού χωριού με τα γνωστά προβλήματα της μικρής παραγωγής που ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους του να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.